Familieopstellingen

Familieopstellingen

De familieopstellingen van de Duitse therapeut Bert Hellingen helpen om inzicht te krijgen in de plek die we in onze familie innemen. Veel persoonlijke problemen, relatieproblemen en levensvragen vinden hun wortels in zogenaamde ‘verstrikkingen’ in het familiesysteem.

Wat doet een familieopstelling?

Een familieopstelling is een methode die, zonder veel woorden, laat zien welke plek we in ons huidige gezin of onze familie van herkomst innemen. Een familieopstelling helpt om tot dan toe verborgen of half bewuste verbanden te zien, en wat mogelijke wegen zijn om ons, liefdevol, los te maken van verstrikkingen.

Een familieopstelling kan uitgelegd worden als een manier van kijken naar de wereld en het leven zonder oordeel, zonder dat het één beter is dan het ander. Met name dit aspect wordt door veel deelnemers als prettig en bevrijdend ervaren. Door een familieopstelling te laten maken door een professional, kan iemand die worstelt met vragen over relaties met de partner, met ouders, broers of zussen verhelderende en bevrijdende inzichten krijgen. Een familieopstelling is er ook voor kinderen met vragen over hun eigen leven, over patronen die steeds terugkomen, over een diep onverklaarbaar verdriet of het steeds vastlopen in bijvoorbeeld leerprestaties.

Hoe werkt het?

Als therapeut familieopstellingen doe ik de therapie aan de hand van poppen of in de natuur. Op beide manieren krijg je haarscherp voor ogen waar je bent vastgelopen of waar het probleem zich voordoet. Door deze inzichten kun je gelijk een veranderslag maken. Na gemiddeld 3 afspraken, soms minder, kun je met de inzichten en tools oude patronen en verstrikkingen loslaten en kun je met je eigen bewustwording verder.

In de praktijk

Ben je er nog niet van overtuigd dat een familieopstelling iets voor jou is? Lees dan hier hoe zo’n familieopstelling kan helpen:

Een vrouw komt binnen in mijn praktijk. Ze vertelt dat ze veel last van haar moeder heeft. We stellen haar en haar moeder op. Wat blijkt? De dochter heeft heel veel verantwoordelijkheid overgenomen van de moeder. Door de verantwoordelijkheid letterlijk terug te geven, in dit geval in de vorm van een zwaar aardewerk, heeft de dochter het in de familieopstelling kunnen teruggeven aan haar moeder. Dit zorgt dus letterlijk in het hoofd en het gevoel van de dochter voor veel verlichting. Ze is zich ervan bewust wat er al die tijd fout ging. Door bewustwording kun je ernaar kijken en zie je wat er steeds is gebeurd. Dit is nu doorbroken, en de dochter kan met zichzelf verder zonder de last van verantwoordelijkheden die bij haar moeder horen.

Krijg antwoorden

Wat is jouw plaats in je familie? Wat heb je overgenomen en is niet van jou? Krijg antwoord op deze vragen met een familieopstelling. Neem contact met mij op bij vragen of om een afspraak te maken.

Ervaringen

Bij Henriëtta verblijf je in een goedverzorgde en heerlijk knusse & luxe cottage van wellness, flora & fauna & (self)care. Daarbij leidt ze je professioneel door cursussen met haar kennis en kunde en heeft ze een intuïtieve feel, die hiervoor nodig is wmb. Kortom: een rijke experience: ik voel me vol.

- Hanneke

Lieve Henriëtta, Dank je wel voor de mooie geweldige en waardevolle opleiding. En jouw gastvrije ontvangst. Ik ben heel veel inzichten verder en heb in Luisterkind mijn passie gevonden. Ik ben je hier heel dankbaar voor.

- Ilse

Dankjewel lieve Henrietta, je hebt een hele fijne energie. Precies wat luisterkind nodig heeft!

- Kelly